torek, 19. julij 2011

Kremna juha iz bučk

Uvod
Zadnji dve leti in en mesec dni (žal je toliko časa Ana bila brez službe) mi ni bilo potrebno razmišljati o tem, kaj bo na jedilniku - torej kaj bom jedel. Vse obroke je Ana splanirala in unikatno realizirala (je izbrala jedi - tudi s pomočjo spleta - jih potem sama pripravila - a vedno dodala kanček svojih idej, ki nikoli niso bile napačne/neokusne!!!), vendar to tako vrhunsko (in predvsem okusno), da se je v tem obdobju že večkrat zgodilo, da sem se v gostilni (če sva se že pač prehranjevala v gostilni) zmrdoval nad njihovo pripravo in okusom hrane. Res.
Ok, jaz sem lahko v zgoraj navedenem obdobju ene parkrat ribe spekel, ene parkrat na žaru telovadil, vendar v kuhinji (pri izbiri hrane in pri ropotanju po loncih) nisem prišel zraven. Tudi, da bi lahko pomagal ali opazoval ne. Vredu, no, ene parkrat sem lahko pomagal - toda finale - tam pa nisem smel biti več zraven. Mimo grede: pri pomivanju in brisanju posode po kosilu sem pa lahko - juhuhu - sodeloval.
In, če mi je Ana rekla (ko sem prišel iz službe domov), naj ne brskam po loncih in odkrivam pokrovk, da bi ugotovil, kaj bo za kosilo, tega - predvsem iz spoštovanja - nisem storil.
Seveda je zdaj, ko je v službi (ko so jo sprejeli v službo, sva na glas izvajala glasove sreče in radosti) malenkost drugače. Lonci, štedilnik in kuhinjski pripomočki sramežljivo čakajo, da jih uporabim. In, včeraj se mi je utrnila ideja, da bom začel eksperimentirati z recepti. Izbral si bom jed, ki sem jo jedel v gostilni, za njo na spletu zbral čimveč variant receptov za pripravo, nato pa vse ta boljše stvari iz receptov združil v novega. Le-ta bo enostaven (z dostopnimi sestavinami), a hkrati vrhunski - enkratnega okusa in elegantnega izgleda.

Recept
3 žlice olivnega olja
1 žlica masla
2 srednje veliki čebuli
3 stroki česna (jih na drobno naribamo ali sesekljamo)
900 g bučk (operemo jih in narežemo na kocke - ne lupimo)
sveži origano (cca 5 vejic, lističe osmukamo, stebla zavržemo)
mlet suh čili, sol, poper
0,5 l vode
žlička začimbnega dodatka z vrtninami a.k.a. Vegeta
čvrst jogurt
2 trikotnika topljenega sira (brez kakršnihkoli dodatkov šunke, paprike, itd)
popečene kruhove kocke, zlate kroglice, prepečenec
V posodi segrejemo olje in maslo, dodamo na tanke lističe narezano čebulo, pražimo dobrih 5 minut oz. toliko časa, da se čebula zmehča, a ne sme porumeneti. Dodamo bučke, lističe origana, popramo, rahlo začinimo z mletim suhim čilijem. Na srednji temperaturi, ob vmesnem mešanju, pražimo 10 minut. V vodo dodamo začimbni dodatek z vrtninami, segrejemo in ob mešanju dodamo bučkam. Na nizki temperaturi kuhamo 25 minut, vmes po potrebi premešamo. Odstavimo. Odvzamemo cca 1 do 2 dl tekočine, da lahko kasneje kontroliramo gostoto juhe. Dodamo topljeni sir in česen, mešamo tako dolgo, da se sir raztopi. Ko se mešanica malce ohladi, jo obdelamo s paličnim mešalnikom. Če je juha pregosta, si pomagamo z odvzeto tekočino. Preden juho postrežemo, jo segrejemo do vretja, po potrebi solimo, popramo. Ko je servirana na krožniku, v sredino damo žlico zmešanega čvrstega jogurta, okoli pa posujemo popečene krušne kocke, zlate kroglice in na kose zdrobljen prepečenec.

Finale
Nisem pridodal fotke jedi, kako naj izgleda, sem mnenja, da bo vsak finalno postavitev na krožniku naredil malce drugače - in to je tisto, kar me že zdaj, ko to tipkam v noutbuka, izredno veseli.
Osebna nota, ki jo človek pridoda jedi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentar je vedno dobrodošel !

Skupno število ogledov strani